Agenda Local 21: Neteja viària amb aigua de Sa Font

PerFavf

Agenda Local 21: Neteja viària amb aigua de Sa Font

La Favf ha presentat un projecte al Fòrum de l’Agenda Local 21, per que fos finançat, tot o en part, amb la partida de 60.000 € (o més) que l’ajuntament ha destinat enguany a inversions a decidir entre la ciutadania. L’objectiu principal dels projectes de l’Agenda Local 21 és que siguin sostenibles i contribueixin a introduir sostenibilitat en la vida municipal.

 

Neteja Viària amb aigua de Sa Font

 

El projecte consisteix en netejar els carrers amb aigua de Sa Font de Santa Margalida. És una aigua no potable, neta, que se’n va al clavegueram directament.

 

Hi ha un projecte al pla d’acció de l’agenda local 21 que parla de regar la gespa amb aigua depurada, per tant que ja ha passat per la depuradora. Creiem que és més sostenible utilitzar l’aigua de Sa Font abans de depurar-la que desprès de depurada. Està clar que s’estalvien costos.

 

L’ajuntament, darrerament, ha optat i insistit amb inversions, per fer la neteja viària dels carrers amb aire; bufant per fer córrer la brutícia cap a l’agrenadora que va pel mig del carrer, ja que hi ha cotxes aparcats per tot arreu. Ni les bufadores fan ben net per davall els cotxes, ni l’agrenadora hi pot arribar. S’aixeca una polseguera i sempre queda una resta de brutícia, que es mou, i dóna, no tant sols la sensació, sinó l’evidencia, de que no s’ha fet net.

A la Favf ens ho vàrem plantejar, i vàrem considerar que és molt més eficaç fer net amb aigua, com es fa en altres indrets. Altres pobles que no disposen d’aquesta quantitat d’aigua que tenim a Sa Font de Santa Margalida. Tenint aquest recurs és una llàstima no saber-lo aprofitar.

 

Vàrem proposar, per tant, que es comprés un camió que fos passadís pels carrers de la vila (encara que efectivament ha d’anar per altres contrades del terme) i que s’instal·lés una boca de presa d’aigua a la plaça de Sa Font, per poder carregar el camió. Una boca que en cas d’incendi pel centre de la vila podria ser molt útil als bombers.

 

Aquest camió, aniria equipat amb unes sortides d’aigua a pressió a nivell dels baixos dels cotxes, essent regulable aquesta pressió. Tota aquesta tecnologia està disponible al mercat, només cal informar-se i sorgeixen moltes ofertes immediatament. A més, com accessori, pot dur unes mànegues extensibles per netejar més arreu a pressió, estil “karcher”, per fer neta la brutícia enganxada al terra.

 

Vàrem proposar aquest projecte com una modificació del que parlava d’utilitzar l’aigua una vegada depurada, i que, a més de poder regar la gespa, principalment servís per la neteja viària. Aquesta modificació va ser desestimada perquè s’havien de votar els projectes tal com estaven escrits.

 

Creiem que amb 60.000 €, en el 2009, sobraven doblers per fer aquest projecte, ja que el camió es pot finançar amb leassing o renting. En quan al cost de manteniment, s’hauria de comparar el que costa ara la neteja amb les bufadores i l’agrenadora i el que costaria un operari en el camió passant pels carrers. Això no vol dir que els dos tipus de neteja no puguin ser complementaris.

Quant a l'autor

Favf administrator