Seguretat Alimentaria – Agricultura Ecològica

PerFavf

Seguretat Alimentaria – Agricultura Ecològica

Seguint amb la secció que varem comença el mes passat d’intentar estar el dia en quan a les noticies que es vagin sabent d’agricultura ecològica, seguretat alimentaria, trangenics, etc. Avuí ens cridala l’atenció la noticia referent a les jornades que s’han duit a terme al llarg d’aquesta setmana aquí a Mallorca amb agricultors americans, vos adjuntam la noticia de balearnews.es, ja que creim que és interesant, al manco, al pareixer en un terreny som pioners.

Representants dels 34 països del continent americà es reuneixen a Mallorca per tractar l’agricultura ecològica
Representants dels 34 països del continent americà es reuneixen a Mallorca per tractar l’agricultura ecològica
Representants dels 34 països del continent americà es van reunir durant aquesta setmana passada a Mallorca, amb l’objectiu de conèixer de primera mà i impulsar a tot el continent el model de certificació pública dels aliments ecològics, model actualment vigent a les Balears i a la resta d’Espanya, i que és pioner a tot el món.

La trobada, celebrada entre el 7 i el 13 de març, va comptar amb el suport i el finançament del Govern de les Illes Balears, a través de les conselleries d’Afers Socials, Promoció i Immigració i d’Agricultura i Pesca.
Els integrants formaven part de l’IICA, l’Institut Iberoamericà de Cooperació per a l’Agricultura, conjuntament amb Intereco, l’associació de les autoritats de control de certificació ecològica d’Espanya, en la qual s’integra el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

Un del punts a tractar va ser la certificació pública, àmbit en el qual Espanya és un dels països pioners i un dels pocs on funciona gairebé de forma exclusiva.

Aquesta certificació consisteix en que els governs autonòmics assumeixen les despeses de la certificació dels productes ecològics. Aquesta subvenció pública s’entén com un pagament justificat dels serveis ambientals que aporta aquest model productiu.

Precisament aquesta és la idea que es vol impulsar al continent americà, on actualment la certificació de les produccions ecològiques està controlada per empreses privades i els pagesos n’han d’assumir els costs.

La certificació pública permet més accés dels productors al model de producció ecològica, igualtat de condicions de tots els pagesos, independència, transparència i fiabilitat.

De l’encontre també va sorgir un acord que permetrà l’accés de prop de 43.000 estudis específics sobre agricultura ecològica que durant els últims anys ha impulsat l’IICA a qualsevol part del continent americà, on tenen una llarga experiència en el model de producció ecològica.

Un tercer punt important que permetrà l’acord és avançar conjuntament en implementar noves normatives (encara poc desenvolupades) per certificar altres tipus de produccions, com són la fabricació d’adobs, fitosanitaris i antiparasitaris per a l’agricultura ecològica, o bé certificar la producció ecològica destinada a la indústria tèxtil.

La consellera d’Agricultura i Pesca, Mercè Amer, va assegurar que “els governs i les administracions públiques, tenim l’obligació d’impulsar el model de producció ecològica, ja que és l’únic que no acaba amb els recursos naturals i és el que produeix els aliments més saludables, nutritius i millors”.
Dissabte, 13 de Març de 2010 14:54

Quant a l'autor

Favf administrator