La taxa Tobin consisteix en la imposició d’un impost a cadascuna de les transaccions financeres que travessen les fronteres nacionals. La taxa impositiva de sols 0.1%-0.25%, o sigui entre 10 i 25 centaus per cada 100 dòlars en cada transacció; aquesta taxa es dirigeix a *desestímul del flux de capitals a molt curt termini (dies o setmanes), doncs aquests obtenen un per cent de guany molt reduït i l’impost Tobin pràcticament ho faria desaparèixer.
L’elevada suma del guany d’aquests capitals s’obté per la velocitat al fet que es mouen, en aquest cas les persones o entitats implicades en diverses transaccions cada dia o cada setmana haurien de pagar la taxa diverses vegades, la qual cosa les desanimaria per realitzar aquest tipus d’inversió, per la seva banda la taxa de guany de les inversions a més d’un any quedarien gairebé intactes. El que es tracta segons paraules del propi James Tobin és de “tirar sorra a l’oliat mecanisme de les especulacions que fan viatge d’anada i volta en dies o poques setmanes”.
No obstant això, malgrat tots aquests esforços, la proposta mai ha pres força perquè per implementar-la cal introduir-la en tots els centres financers del món. No serveix de res aplicar-la a Espanya o França, ni tan sols és suficient introduir-la en tota la Unió Europea perquè els operadors de mercats de divises simplement escaparien al Regne Unit o els Estats Units, on la Taxa Tobin sempre s’ha considerat una utopia d’esquerres que va totalment en contra dels negocis i el mercat lliure tan arrelats en aquestes cultures. Els crítics afegien a més que l’aplicació d’aquesta taxa a nivell global seria tècnicament impossible, pel volum de transaccions, i políticament difícil perquè hi hauria primer que decidir qui recapta els diners públics globals i qui es va poder beneficiar d’ell.
Quant a l'autor